2012

Wednesday, 19 December 2012

Kebaikan Santan



1. Memastikan kulit dan saluran darah fleksibel dan elastik:

Tembaga merupakan bahan mineral yang sangat penting bagi kebanyakan fungsi tubuh. Tembaga dan vitamin C membantu untuk mengekalkan fleksibiliti dan keanjalan kulit dan saluran darah.

2. Membantu untuk mencegah anemia:

Kekurangan zat besi adalah kekurangan nutrien yang paling biasa di kalangan orang ramai di seluruh dunia. Kekurangan zat besi dalam badan tidak membenarkan badan untuk membangunkan hemoglobin yang cukup untuk menjaga tahap oksigen yang mencukupi dalam sel-sel darah merah, menyebabkan anemia. Setiap cawan santan membekalkan badan dengan hampir satu perempat daripada nilai harian besi.

 3. Membantu membina tulang yang kuat:

Santan tidak kaya dengan kalsium, tetapi ia adalah kaya dengan fosforus. Fosforus adalah nutrien penting yang badan keperluan untuk menguatkan tulang. Ia adalah kemestian untuk mengambil fosforus dengan kalsium terutamanya untuk mencegah kehilangan tulang kerana ia membekalkan fosfat kepada badan.

4. Melegakan otot dan saraf:

Apabila anda berasa kekejangan otot atau kesakitan otot, mempunyai makanan bersama-sama dengan santan. Ia adalah kaya dengan magnesium dan boleh membantu anda dalam melegakan masalah. Salah satu fungsi magnesium adalah ia bertindak sebagai blok pintu dalam banyak sel-sel saraf. Jika magnesium tidak hadir dalam badan, sel-sel saraf menjadi sangat aktif kerana kalsium yang mengaktifkan saraf. Penguncupan berlebihan otot adalah disebabkan oleh sel-sel saraf yang lebih aktif.

5. Membantu dalam mengekalkan sistem imun yang sihat:

Santan membantu dalam warding dari selsema dan batuk dengan mengekalkan sistem imun yang sihat. Ia membekalkan vitamin C kepada badan yang meningkatkan sistem imun.

Klik di sini untuk Bahasa Inggeris atau maklumat lanjut!

No comments:

Post a Comment